Home Comunicate de presa Proiectul Femei pentru femei a ajuns la final. Evaluare, rezultate, sustenabilitate

 20130927_111407Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului (MMFPSPV-DPC) anunta incheierea, pe 30 septembrie 2013, a implementarii proiectului strategic "Femei pentru femei" – program national de calificare si acreditare a femeilor in ocupatia de babysitter, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!

Proiectul a inceput in octombrie 2010 si si-a propus sa puna bazele unui sistem standardizat in domeniul ingrijirii copiilor pe timpul zilei, permitandu-le astfel femeilor participarea pe piata muncii sau continuarea studiilor. Obiectivul general al proiectului a fost construirea unui model standardizat de formare profesionala in vederea constituirii retelei publice de bone si babysittere calificate si acreditate sa ofere servicii de ingrijire a copiilor pe timpul zilei, completata de o retea de monitorizare, pentru asigurarea calitatii serviciilor.

Proiectul a pornit de la nevoi reale ale societatii: numarul mare de femei somere sau fara ocupatie cu sanse scazute de integrare pe piata muncii, numarul mare de copii care nu beneficiaza de ingrijire de calitate la domiciliu, lipsa standardelor in acest domeniu si a unei legislatii care sa reglementeze ocupatia de bona/babysitter in Romania.
Ca un prim pas spre rezolvarea acestor probleme, Fundatia Romanian Angel Appeal a infiintat Scoala Bonelor, in cadrul careia au fost organizate cursurile gratuite de calificare in ocupatia de bona/babysitter in comune si orase din 21 judete si in Municipiul Bucuresti.

Acum, la finanul celor trei ani, iata rezultatele proiectului "Femei pentru femei":
• 1.276 de femei somere sau inactive au absolvit Scoala Bonelor si au obtinut certificatul de calificare in ocupatia de babysitter, recunoscut in toate tarile membre UE;
• A fost revizuit standardul ocupational pentru ocupatia de babysitter;
• A fost elaborat standardul de formare profesionala;
• A fost elaborat un program de instruire complex, acreditat de ANC;
• Au fost organizate 23.040 de ore de curs de calificare sustinute de peste 100 de formatori special instruiti;
• 325.300 de femei somere sau fara ocupatie, au fost informate despre cursurile de calificare, alaturi de alte 2.000.000 de persoane care au aflat despre Scoala Bonelor ca urmare a campaniilor de promovare organizate în cadrul proiectului;
• 100 de specialisti din institutii ale administratiei publice au fost formati ca supervizori, pentru a monitoriza activitatea bonelor calificate care vor lucra in sistemul public de ingrijire a copiilor la domiciliu;
• A fost elaborat un proiect de lege privind reglementarea ocupatiilor de bona si babysitter in Romania.

Ce se intampla dupa 30 septembrie 2013?
In cadrul proiectului, a fost infiintata Asociatia Nationala a Bonelor si Babysitters Profesioniste din Romania (ANBBPR), prima asociatie la nivel national a bonelor calificate, ce-si propune sa contribuie la crearea unui sistem profesionalizat de ingrijire a copiilor la domiciliu pe timpul zilei. Asociatia se doreste a fi un for profesional pentru toate persoanele calificate in meseria de babysitter care doresc sa devina mai mult decat un simplu angajat, care vor sa fie parte a familiei in care lucreaza, un model pentru copil si o persoana de incredere pentru parinti.

ANBBPR si Fundatia Romanian Angel Appeal vor continua demersurile de profesionalizare a domeniului ingrijirii copiilor la domiciliu. Deja a fost elaborat Codul de conduita profesionala si am inceput completarea unui Registru National al Bonelor si Babysitters Calificate, care va fi public, gratuit si usor de accesat de oricine are nevoie de servicii profesioniste de babysitting.

„Acest proiect de pionierat a deschis drumul profesionalizarii serviciilor de babysitting si a recunoasterii domeniului ingrijirii copiilor la domiciliu pe timpul zilei pe ca un domeniu respectat, ce trebuie sa devina, si in Romania, parte integranta a sistemului national de protectie a copilului. Mai sunt foarte multe lucruri de facut in continuare, iar Fundatia Romanian Angel Appeal, impreuna cu partenerii sai, cu sprijinul ANBBR si al specialistilor din domeniul ingrijirii copiilor vor continua atat activitatile de advocacy pentru adoptarea unei legisla?ii corespunzatoare, care sa reglementeze ocupatiile de bona si babysitter, precum si pe cele de formare continua si suport pentru persoanele care doresc sa imbratiseze o cariera in acest domeniu", a declarat Silvia Asandi, manager de proiect si Director General al Fundatiei Romanian Angel Appeal.

 

 

Ultima ora

30 septembrie 2013 - Proiectul "Femei pentru femei" s-a incheiat. Derulat in perioada 1 octombrie 2010 - 30 septembrie 2013, proiectul a fost implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - Directia Protectia Copilului.

FaceBook


Cautare

Video Cursuri


time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Autentificare

Galerie foto

Newsletter

Aboneaza-te gratuit la Newsletter si vei fi informat la zi despre proiectul nostru...........................